piatok 8. júla 2011

Viete, čo je BPA ?

Bisfenol A (BPA) je chemická látka objavená na konci 19. storočia. Vzniká kondenzáciou fenolu a acetónu. Jeho ročná svetová produkcia sa pohybuje okolo troch miliónov ton a rok od roku rastie.
 
V súčasnosti sa BPA využíva najmä pri príprave polykarbonátových plastov, ktoré nachádzajú svoje uplatnenie pri výrobe nádob na tekutiny, dojčenských fliaš, kempingových príborov, dóz na potraviny, na ošetrenie vnútorného povrchu konzerv a pod.
 
Počas posledných desiatich rokov boli vypracované stovky štúdií, ktoré poukazujú na vážne zdravotné riziká spôsobených vystavením ľudského organizmu aj nízkym dávkam bisfenolu A. K týmto paria rakovina prsníka, semenníkov a prostaty, alebo nárast vzniku cukrovky a rad ďalších ochorení Dôkazy o škodlivosti BPA stále pribúdajú. Laboratórne testy potvrdili, že bisfenol A sa dostáva do potravín, ktoré sú v kontakte s polykarbonátmi a možno ho dokázať v krvi ľudí, ktorí takéto potraviny konzumujú. Najväčšie obavy vzbudzujú účinky tejto látky na novorodencov a malé deti, pretože ich citlivé organizmy nemajú schopnosť túto látku z tela odstrániť tak rýchlo, ako dospelí jedinci. BPA je považovaný za vývojový, reprodukčný a nervový toxín, ktorá má schopnosť narušovať funkciu hormonálneho a imunitného systému.

   

Ftaláty sú chemické látky, ktoré sa používajú na zmäkčenie plastov a umelých hmôt v širokej škále výrobkov: oblečenie, stavebné materiály z PVC, medicínske výrobky, kozmetika, hračky, produkty pre starostlivosť o deti, či obaly na potraviny.
   
Všeobecne panuje presvedčenie, že ftaláty sú nebezpečné pre ľudské zdravie, poškodzujú reprodukčný systém, ohrozujú funkcie obličiek a pečene, zvyšujú riziko alergií, astmy a rakoviny. Len nedávno sa ukázalo, že niektoré ftaláty narušujú činnosť hormonálneho systému.

    
V domácnosti sa s PVC a ftalátmi môžeme stretnúť takmer všade. Potravinové fólie, do ktorých balíme potraviny, PVC obaly potravín, ktoré si kúpime, plastové obrusy, kúpeľňové závesy, rohože, plastové okná, vonkajšie žalúzie, podlahové krytiny, misky a dózy na potraviny, hračky, kancelárske obaly, rukavice, platobné karty a čipové karty, obaly od šampónov, káble, vodovodné rúry, pršiplášte, atď. Najnebezpečnejšie pre zdravie sú výrobky, ktoré sa dostávajú do styku s teplom, sú často ohýbané alebo sú v nich balené potraviny, najmä tie s vyšším obsahom tukov (mäso, mliečne výrobky), alebo sú v kontakte s ústami - napr. hračky, rôzne lacné hrnčeky z Číny a pod.

    
Nitrozamíny a nitrózne látky sú chemické zlúčeniny, ktoré sa používajú pri výrobe pesticídov a výrobkov z gumy ako napr. latexových cumlíkoch. Pri cmúľaní cumlíkov sa môžu malé množstvá tejto látky uvoľňovať. Nitrozamíny sa okrem iného nachádzajú v pripálenej slanine či údenom mäse. Nitrozamíny sú považované za karcinogénne latky.
   
Ako prvý na svete zakázala výrobu a predaj dojčenských fliaš a ďalšieho detského riadu s obsahom bisfenolu A Kanada a nedávno ho dokonca pridala na oficiálny zoznam toxických látok. Európska komisia obmedzila zákaz používania polykarbonátového plastu zatiaľ len na dojčenské fľaše.
    


ZDROJE A REFERENCIE:


Priatelia Zeme
Wikipedia
Greenpeace
TOXICOLOGY
Green to Grow Slovensko
EurActive.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára